Obegränsad surf på mobilt bredband

Något som allt fler skaffar i dessa dagar är ett abonnemang med obegränsad surf på mobilt bredband. Ett abonnemang med obegränsad surf på mobilt bredband är egentligen en internetanslutning utan något tak på surfen. Som användare kan du då surfa fritt och betalar en fast månadsavgift. Kostnaden för ett sådant abonnemang är i regel högre än för ett abonnemang med en begränsad surfpott.

Familjeabonnemang från Vimla

1. Vimla

Vimla får 92/100 poäng!

Läs mer Se erbjudanden

Familjeabonnemang från Chilimobil

2. Chilimobil

Chilimobil får 85/100 poäng!

Läs mer Se erbjudanden

Familjeabonnemang från Comviq

3. Comviq

Comviq får 87/100 poäng!

Läs mer Se erbjudanden

Familjeabonnemang från Tre

4. Tre

Tre får 80/100 poäng!

Läs mer Se erbjudanden

Familjeabonnemang från Tele2

5. Tele2

Tele2 får 77/100 poäng!

Läs mer Se erbjudanden

Familjeabonnemang från Telenor

6. Telenor

Telenor får 75/100 poäng!

Läs mer Se erbjudanden

Familjeabonnemang från Telia

7. Telia

Telia får 70/100 poäng!

Läs mer Se erbjudanden

Familjeabonnemang från Fibio

8. Fibio

Fibio får 62/100 poäng!

Läs mer Se erbjudanden

Familjeabonnemang från Halebop

9. Halebop

Halebop får 82/100 poäng!

Läs mer Se erbjudanden

När det har blivit dags att teckna ett abonnemang med obegränsad surf på mobilt bredband finns det flera faktorer att förhålla sig till. Något som är väldigt viktigt för dig som vill använda ditt mobila bredband för att göra saker som drar mycket kraft, till exempel att streama serier eller spela spel, är att kolla upp vilken hastighet som gäller.

I takt med att utvecklingen går framåt går det att surfa med allt högre hastighet med ett mobilt bredband och fler och fler som vill ha flexibiliteten som ett mobilt bredband erbjuder väljer allt fler abonnemang som erbjuder obegränsad surf på mobilt bredband.

En annan otroligt viktig faktor är hur bra täckning operatören erbjuder just där du bor. Olika operatörer har olika bra täckning i olika delar av landet, så det är väldigt viktigt att kolla upp hur bra täckningen är där du bor och arbetar. Om du till exempel har ett sommarhus i en annan del av landet och vill surfa via mobilt bredband när du är där kan det vara värt att kolla upp om täckningen är bra även där.

Täckningen kollar du upp genom att besöka de olika operatörernas täckningskartor, där ser du enkelt hur bra täckning de har i olika delar av landet.

När du funderar på att skaffa obegränsad surf på mobilt bredband och kollar runt mellan de olika operatörernas erbjudanden är det också viktigt att titta efter om de olika abonnemangen har någon bindningstid eller inte. På dagens marknad finns det ett stort utbud av abonnemang med obegränsad surf på mobilt bredband som inte har någon bindningstid.

Om du tecknar ett abonnemang med bindningstid kan det bli så att du sitter fast i det och saknar flexibiliteten att byta abonnemang om du skulle hitta ett bättre erbjudande hos någon annan operatör. De allra flesta operatörerna erbjuder abonnemang utan bindningstid men det finns fortfarande vissa som använder bindningstid, så det är helt klart värt att se upp för dessa. Det finns i princip inga fördelar med att teckna ett abonnemang med obegränsad surf på mobilt bredband som kommer med bindningstid.

Ytterligare en viktig faktor att kolla upp innan du tecknar ett abonnemang med obegränsad surf på mobilt bredband är priset. Även om det inte är den enda faktorn som spelar roll så är det en väldigt stor faktor och priset kan också skilja mycket mellan olika operatörer.

Tänk på att även en liten skillnad i månadsavgift kan resultera i stora skillnader på sikt. Om du väljer ett abonnemang som är 100 kronor dyrare än ett jämbördigt abonnemang varje månad så kostar det 1200 kronor mer varje år och över tio år är det hela 12 000 kronor dyrare!

Det finns både för- och nackdelar med obegränsad surf på mobilt bredband. Den största fördelen är att det är flexibelt och att du kan surfa hur mycket du vill utan att oroa dig för att din surf ska ta slut. Detta är något som är mycket fördelaktigt för den som ofta gör aktiviteter som drar mycket surf, till exempel spelar datorspel eller streamar tv-serier på Netflix eller HBO.

Den största nackdelen med abonnemang med obegränsad surf på mobilt bredband är ofta priset. När surfen är obegränsad kostar de oftare mer än vad ett liknande abonnemang med en begränsad surfpott gör.

En annan nackdel med obegränsad surf på mobilt bredband går att undvika och det är eventuell bindningstid. Hos vissa operatörer kommer dessa abonnemang med bindningstid och det innebär att du i så fall sitter fast med abonnemanget tills bindningstiden har löpt ut. Men som sagt, dessa abonnemang går att undvika.

Något som också kan anses vara ett nackdel med mobilt bredband är att det finns få operatörer som har bra täckning över hela landet. Var någonstans olika operatörer har bra täckning är något du bör kolla upp på förhand innan du skaffar ett abonnemang med obegränsad surf på mobilt bredband.

Om du vill använda mobilt bredband på flera ställen, till exempel hemma, på jobbet och i sommarstugan, så är det en bra ide att kolla upp hur bra täckningen är på alla ställen. För den som reser mycket i arbetet kan det vara en god idé att välja ett abonnemang med obegränsad surf på mobilt bredband som åtminstone har någon form av täckning över hela det område där resorna görs, även om täckningen inte är den allra bästa överallt.

En annan nackdel är att hastigheten fortfarande som regel är långsammare för mobilt bredband jämfört med vad den är för fiber. Om det är möjligt att välja fiber och mobilt bredband inte är absolut nödvändigt kan det i vissa fall vara bättre att välja just fiber. Men det beror som sagt helt och hållet på situation, pris och hur helhetsbilden ser ut.

Det är alltid bäst att kolla upp olika alternativ och sedan välja det som passar bäst för just din situation.

Kan man surfa hur mycket man vill med ett abonnemang med obegränsad surf på mobilt bredband?

Nej, det går inte att surfa exakt hur mycket man vill även om man har ett abonnemang med obegränsad surf på mobilt bredband. Operatören har nämligen en möjlighet att limitera den mängd surf du kan använda om de anser att du förbrukar mängder surf som överstiger vad som kan anses vara normalt.

Vissa operatörer har till och med begränsningar gällande hur många GB du kan surfa för om dagen även om ditt abonnemang säger att du har obegränsad surf. Namnet är alltså lite missvisande. Surfmängden är dock så pass stor att det är svårt att använda upp hela, vilket göra att surfen verkar vara obegränsad för de allra flesta.

Går det göra något själv för att förbättra täckningen på ett mobilt bredband?

Ja, det går att förbättra dålig täckning själv på flera olika vis. En sak du kan göra är att byta plats och prova att använda ditt mobila bredband någon annanstans. Om du har en router kan du byta plats på den och testa att ställa den högt upp någonstans där du inte har någon annan elektronik som kan störa dess signaler. En annan sak du kan göra för att förbättra dålig täckning är att köpa ytterligare en extern antenn.

Går det att använda mobilt bredband utomlands?

Ja, vissa mobila bredband går att använda utomlands. Vilka mobila bredband som fungerar utomlands beror helt och hållet på vilken operatör som tillhandahåller dem. Operatörer som tillåter dig att surfa utomlands på ditt mobila bredband gör det ofta bara inom EU och EES.

Vad krävs för att komma igång med mobilt bredband?

För att komma igång med mobilt bredband behöver du vanligtvis både ett SIM-kort och ett modem. Modemet ska placeras i den enhet som du vill använda för att surfa. Om du istället vill använda ditt mobila bredband för att skapa ett eget wifi-nätverk så behöver du använda en router. Om routern har ett inbyggt modem behöver du dock inget externt modem.